maanantai 15. helmikuuta 2010

Valoa kansalle!

Hehkulamputhan nyt sitten poistuu tuotannosta asteittain, ja osaa ei enää tässäkän vaiheessa saa. Kaikki mikä auttaa pelastamaan tämän pallomme tuholta, on tietenkin aivan mahtavaa ja kannatettavaa. Herää vaan kysymys, että onko se nyt kaikista pahinta mitä ihminen voi tälle pallolle tehdä, polttaa muutamaa hehkulamppua?

Mä myönnän että meidän perheen ekologinen jalanjälki on varmasti luokkaa jättiläinen, kaikkine vanhoine autoineen ja hataroine taloineen ja mökkineen, ja muine kulutustottumuksineen. No, uusia huonekaluja en ole ostanut ainakaan 20 vuoteen ja järkyttävän lentopelon vuoksi ei paljon ulkomaanmatkailua harrasteta.

Laskeskelin äsken, noin suurinpiirtein, hehkulamput himasta ja 50 kappaleen yli mentiin niin että paukkuu. Mökillä on sitten varmaan toinen mokoma. Ei sillä, että oltaisiin hämäräsokeita, mutta kun suurin osa meidän lampuista on vanhoja monen lampun systeemejä. Yleensä en ole niissä edes pitänyt kaikissa lamppuja, esim viiden lampun kattokruunussa riittää mainiosti vaikka kaksi tai kolme.

Jos ajatellaan että tuollanen keskiverto energiansäästölamppu maksanee vaikka 5 euroa, niin vaihtaakseni kaikki kerralla, pitäisi sijottaa yhtäkkiä n. 500 euroa. Eihän se nyt toki ole iso raha maapallon pelastamiseksi, mutta hittolainen kun musta vaan tuntuu, että se on ihan pöljää. Kaiken lisäksi, mulla on möksällä käytössä pari kappaletta näitä energiansäästölamppuja ja kynttiläkin kyllä valaisee paremmin. Tai sitten mä olen vaan ostanut jotain huonoja yksilöitä. Onko muilla kokemuksia?

Suuri ongelma on myös se, että mistä ihmeestä mä löydän oikean sorttisia lamppuja, nythän niitä on kyllä tullut markkinoille kaikkia eri mallisia, mutta siltikään en ole törmännyt sopiviin, sellasiin jotka esim. käyvät noihin vanhoihin kattokruunuihin. Blääh.

8 kommenttia:

 1. Hamstrasin Clas Ohlsonilta hehkulamppuja kunnon satsit. On meilläkin energiasäästölamppuja muttei tuossa mittakaavassa kuin teillä :D Laatu on todellakin vaihtelevaa ja opin että kannattaa ostaa white lightiä eikä mitään soft tonea. Ei näe muuten mitään. Lisäksi vaikkakin energiasäästölamppujen luvataan kestävän niin ja niin kauan niin silti ne ovat ongelmajätettä! Siellä kun on sitä elohopeaa pieni määrä. Vanhoissa kunnon hehkuissa tätä ongelmaa ei ole. Luulis enemmän sitä jätevuorta kertyvän kun ihmiset joutuvat siirtymään/ostamaan uudet lamput jne. Ei se ole mitään kestävää kehitystä/ ekologisuutta?!

  VastaaPoista
 2. Tämä onkin ongelmallinen juttu. Vaikka luokittelen itseni vihreästi ajattelevaksi, niin hamstrasin hehkulamppuja isot määrät:)

  VastaaPoista
 3. Aivan erityisen ihana tuo kolmanneksi alimmainen lamppu!

  VastaaPoista
 4. Aika harvakseltaan tulee pidettyä näemmä silmälaseja päässä silloin kun siivoaa... Eli noissa kuvissa näkyy järkyttävän paljon hämähäkinverkkoja! Huono minä!! Heti pölyhuisku ja imuri käteen!

  VastaaPoista
 5. Samaa olen pohtinut, että mitenkä noihin valaisimiin missä kupu kiinnitetään suoraan kii lamppuun, nii miten ihmeessä niihin vääntää säästölampun. tosin meillä on ollut pari ihan normi lampun mallista säästölamppuakin joskus mutta saa nähä. Kauan noi säästölamput kyllä kestää. Tytön yö-valaisimessa jo kohta kolmatta vuotta sama lamppu ja se on päällä joka yö kesät talvet.

  VastaaPoista
 6. Minustakin on hyvä, että ajatellaan luontoa, tottakai, mutta tuntuu tuo hehkulampputouhu kyllä liioitellulta eli hamstrattu täälläkin ollaan;))
  Eiköhän olisi päättäjien syytä kiinnittää huomio ihan oikeisin ja isoihin asioihin kuin hehkulamppuihin, ei kasn ymmärrä ei... Sitä on monet oikein laskeneet, että se ei edes auta ympäristöä...

  Mutta valoisaa maaliskuuta!!:))
  Marge

  VastaaPoista
 7. Meillä on harrastettu jo noita säästölamppuja kymmenen vuotta, pian kun niitä kaupasta alkoi saada.
  En tiedä sitten, mitä siinä säästää, ei ainakaan hermoja. Nyt niitä kannattaa sitten melkein pitää päällä kokoajan, kuluttavat aina virtaa enemmän lämmetessään = ) Nurinkurista!
  Pesuhuoneessa juuri vaihdettu lamppu ei edes ehdi kunnolla aloittaa valaisemistaan, kun jo lähden sieltä pois. Mies kyllä sanoi, että täytyy vaihtaa sinne parempi wattinen lamppu sitten.
  On niitä kai monenlaisia, mies on niihin ehtinyt jo perehtyä 10 vuoden aikana, minä olen huomannut vain himmeämmät huoneet! Vähemmän sähkönkulutusta, vähemmän valoa...niinkö mahtaa mennä. Ja ongelmajätettäkö nuo vielä sitten ovat?
  Harvemmin näitä lamppuja tarvitsee vaihdella, se hyvä puoli asiassa on!

  VastaaPoista
 8. Onneksi luonnonvalo on lisääntymään päin taas :D

  VastaaPoista